'Werkgevers ontmoeten allochtonen bijna nooit'

algemeen
25
19 feb '08
Werkloosheid onder allochtonen landelijk vier keer zo hoog is dan onder autochtonen

Het platform Onderwijs Arbeidsmarkt Noord-Veluwe zet leerbanen en intensieve begeleiding in om de relatief hoge werkloosheid onder allochtonen een halt toe te roepen. Platformcoördinator Ton Beliën presenteerde gisterochtend in zorgcentrum De Aanleg een plan van achttien samenwerkende organisaties tijdens de conferentie 'Iedereen aan de slag' in Harderwijk om werkgevers en onderwijsinstellingen op één lijn te krijgen. "We proberen de ondernemer niet een allochtoon te verkopen, we proberen een oplossing aan te reiken voor de vacature die open staat", is de basis en filosofie van de nieuwe aanpak.

De ambitie is om dit jaar nog 400 zogeheten leerbanen voor allochtonen op te zetten, aldus Destentor.nl.

Dr. J.M. Dagevos van het Sociaal Cultureel Plan Bureau zette uiteen dat de werkloosheid onder allochtonen landelijk vier keer zo hoog is dan onder autochtonen. Op de Veluwe is de bereidheid om allochtonen aan te nemen zo mogelijk nog lager dan in de rest van het land, zette coördinator Nabil Sahhar van het steunpunt allochtone leerlingen van ROC Landstede uiteen. Dat gevoel wordt breed gedeeld. "Ik ben hier twintig jaar", zegt de uit Iran afkomstige Mitra Hosseini Nejad. "Ik heb allerlei opleidingen gevolgd, zoveel vrijwilligerswerk gedaan en zoveel sollicitatiebrieven geschreven, maar ik kom maar niet aan de bak."

Een goede opleiding is geen garantie op een baan voor een allochtoon. De uit Turkse ouders geboren Mehmet Karadavut volgde mavo, havo en hbo (economie) maar kreeg bij de meeste sollicitaties nul op rekest. "Werkgevers geven aan dat het wel mooi is dat ik een hbo-diploma heb, maar dat ik met een accent spreek." Vanwege de vergrijzende en ontgroenende bevolking is het belangrijk dat allochtonen volwaardig meedraaien in de beroepsbevolking. Er is zeker hoop. "Wat me opvalt in deze regio is dat er een gebrek aan samenwerking en ontmoeting is. Werkgevers ontmoeten allochtonen bijna nooit", merkt Beliën op. Het platform gaat contact leggen met werkgevers om de juiste persoon bij de passende vacature te brengen.

© MAROKKO.NL 2008
werkgevers allochtonen sociaal cultureel plan bureau arbeidsmarkt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?