Tourstart 2010 wellicht in Nederland

sport
0
19 feb '08
Het 'Grand Départ' van de Ronde van Frankrijk in 2010 vindt plaats in Rotterdam, Utrecht of de Duitse stad Düsseldorf.

De organisatie van de Tour heeft de besturen van de Nederlandse steden ingelicht over deze 'shortlist'. Rotterdam en Utrecht zijn elkaars concurrenten in de strijd om het begin van de wielerronde naar Nederland te halen, aldus de Telegraaf. Beide steden waren ook al kandidaat voor 2009. Nu heeft de Tourdirectie voor het eerst beide steden genoemd als kandidaten voor een specifiek jaar. In september of oktober valt het besluit.

„Het is erg mooi dat wij tot de laatste drie steden horen die kans maken op de start van de Tour van 2010. We wachten de beslissing van de Tourdirectie af en hopen op een goede afloop voor Rotterdam”, reageert de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten op de nominatie van de havenstad.

De Utrechtse sportwethouder Harm Janssen roemt het beoogde traject voor de proloog. „We hebben een geweldig parkoers door de binnenstad met geweldig glad asfalt, precies wat de Tourdirectie graag ziet.” Volgens Janssen gaat burgemeester Aleid Wolfsen dit jaar zelf naar de Ronde van Frankrijk toe om onder anderen Tourdirecteur Christian Prudhomme te ontmoeten. Opstelten deed dit vorig jaar tijdens de proloog in Londen.

Beide steden hebben een befaamde oud-renner als ambassadeur: Rini Wagtmans lobbyt voor Rotterdam en Jan Janssen doet dit voor Utrecht. „Geweldig dat Utrecht goed op koers ligt”, reageerde Janssen, die veertig jaar geleden als eerste Nederlander de Tour won. Wagtmans dicht uiteraard Rotterdam de beste kansen toe: „Rotterdam is een geweldige sportstad. Met Antwerpen wordt al gesproken over samenwerking voor de eerste etappe. Geweldig om twee wereldhavens zo met elkaar te verbinden.”

Düsseldorf zal moeten opboksen tegen de negatieve wielersentimenten die in Duitsland leven. Sinds vorig jaar is de Duitse wielersport in de ban van doping; in 2007 staakten Duitse tv-stations tijdelijk de uitzendingen na een aantal dopingschandalen en de Duitse sponsor T-Mobile trok zich terug uit de sport.

De laatste keer dat de Tour in Nederland begon was in 1996 in Den Bosch. Amsterdam (1954), Scheveningen (1973) en Leiden (1978) waren ook al eens startplaats van de Tour.

© MAROKKO.NL 2008
tour de france
grand départ
rotterdam
utrecht
düsseldorf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?