''Zonder slager of bouwvakker zou Nederland niet draaien''

algemeen
1
20 feb '08
Mbo-raad vindt startkwalificatie niet nodig

Leerlingen die zonder diploma op mbo-2-niveau van school gaan, kunnen prima aan de slag in bijvoorbeeld horeca, schoonmaak of bouw. Dat zegt de nieuwe voorzitter van de mbo-raad Jan van Zijl woensdag in het AD. "De startkwalificatie kun je later, als je wat ouder bent en je motivatie beter is, altijd nog halen."

De overheid ziet een mbo-2-, havo- of vwo-diploma als startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Van Zijl zegt dat hij het begrip startkwalificatie vaak overgewaardeerd vindt. De mbo-raad, brancheorganisatie voor het middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, verwacht dat werkgevers hun medewerkers de ruimte geven om dit diploma later te halen.
Van Zijl stelt verder dat leerlingen en leraren op het mbo meer waardering moeten krijgen. "Zonder slager of bouwvakker zou ons land niet draaien." De voorzitter van de mbo-raad vindt het zonde dat veel ouders hun kind liever naar de havo sturen. Iemand met een mbo-opleiding kan volgens Van Zijl veel gemakkelijker aan het werk komen. "Wie een beroep leert, komt in deze tijd overal aan de bak."

Van Zijl was van 2000 tot en met vorig jaar voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen. Hij werd dit jaar bij de mbo-raad de opvolger van Margo Vliegenthart, die eind november aftrad. Hij concludeert in het AD verder op basis van nog niet gepubliceerd onderzoek dat de prestaties van het mbo zijn verbeterd. Vorig jaar verlieten 4,2 procent meer leerlingen de school met een diploma dan in 2005.

© MAROKKO.NL 2008
mbo schoonmaak bouw diploma jan van zijl havo vwo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?