Zwangere vrouw slikt weinig foliumzuur

algemeen
0
21 feb '08
Er zijn weinig vrouwen die extra foliumzuur slikken als ze in verwachting willen raken.

Driekwart van de vrouwen van allochtone afkomst doet dit niet en de helft van de vrouwen van Nederlandse origine slikt niet, of onvoldoende.

Er moet daarom extra voorlichting komen, adviseert de Gezondheidsraad in een rapport dat donderdag is aangeboden aan minister Klink van Volksgezondheid. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden foliumzuur te slikken. Vier weken voor de conceptie tot acht weken daarna.

Extra slikken van foliumzuur, of wel vitamine B11, reduceert het risico op het krijgen van een kind met een ernstige aandoening. Door zo’n neuraal buisdefect in de foetus ontwikkelt de wervelkolom of het schedeldak zich niet goed. Het kind raakt daardoor ernstig gehandicapt.

Veel vrouwen, stelt de Gezondheidsraad, weten dat ze extra foliumzuur moeten slikken in de periode dat ze zwanger willen worden. Het slikgedrag is daar niet in overeenstemming mee, met name onder vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond en vrouwen met een lage opleiding, aldus de raad.

Er moet een voorlichtingscampagne komen, adviseert de raad. Hierin moet blijvend worden geïnvesteerd. Ook zou er volgens de raad opnieuw moeten worden onderzocht of voedingsmiddelen niet verrijkt zouden moeten worden met foliumzuur. Brood bijvoorbeeld. Dit meldt volkskrant.nl

© MAROKKO.NL 2008
zwangerschap
vrouwen
foliumzuur
gezondheidsraad
voedingsmiddelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi