''Britse militairen executeerden mogelijk twintig Irakezen''

buitenland
15
25 feb '08
Britse soldaten hebben in 2004 na gevechten mogelijk twintig gevangengenomen Irakezen geëxecuteerd.

Britse soldaten hebben in 2004 na gevechten mogelijk twintig gevangengenomen Irakezen gemarteld en geëxecuteerd. Dat zeggen de Britse advocaten van vijf Irakezen die door de Britten werden vastgehouden na de gevechten, die zich afspeelden in de buurt van Al Majar Al Kabir. Getuigenverslagen, overlijdensaktes en beeldmateriaal van verminkte lichamen zouden de beschuldigen ondersteunen. De advocaten willen dat de regering een onderzoek instelt. Het Britse leger verwerpt de beschuldigingen, en zegt dat het om opstandelingen ging die omkwamen bij de gevechten.

De twee advocaten staan vijf Iraakse arbeiders bij die een schadeclaim bij het Britse leger willen indienen. De officiële lezing van het ministerie van Defensie luidt dat het geweld uitbrak toen een Brits konvooi op weg van Bagdad naar Basra werd belaagd. Bij de gevechten - bekend geworden als de Slag bij Danny Boy, naar de controlepost waar het geweld zich afspeelde - raakten drie Britse soldaten gewond. Een aantal soldaten werd onderscheiden voor betoonde moed, aldus Demorgen.be.

De vijf Irakezen hadden naar eigen zeggen niets te maken met de aanval op het konvooi, maar werden toch gearresteerd. Ze werden meegenomen naar de Britse legerbasis Abu Naji, waar ze zouden zijn geslagen en geblinddoekt. Ze hoorden pijnkreten, wurggeluiden en pistoolschoten.

Het Britse leger zegt twintig lichamen van het slagveld te hebben gehaald en die de volgende dag te hebben overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Videobeelden die Iraakse artsen maakten van de lijken tonen volgens de advocaten sporen van marteling. De slachtoffers zouden verwondingen hebben gehad die ze bijna niet op het slagveld opgelopen kunnen hebben.

"Hoe kan het bijvoorbeeld dat zoveel van de Irakezen met één pistoolschot van dichtbij zijn doodgeschoten, hoe kan het dat van twee de ogen uitgestoken zijn, hoe kan het dat van één iemand zijn penis is afgesneden en sommigen martelwonden hebben?", zei een van de advocaten, Martyn Day.

Kort na gevechten doken ook al beschuldigingen op dat de Britten executies hadden uitgevoerd. De militaire politie stelde een onderzoek in en concludeerde dat de militairen niets te verwijten viel. In december begon de militaire politie een nieuw onderzoek, nadat de vijf Irakezen met hun beschuldigingen waren gekomen. Het Britse ministerie van Defensie wil geen commentaar geven zolang dat onderzoek gaande is.

© MAROKKO.NL 2008
soldaten executie al majar al kabir bagdad martyn day britten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi