Al Qaida gebruikt Nederlandse beelden

buitenland
38
26 feb '08
Beelden van de Nederlandse televisie duiken op in een recente propaganda­dvd van Al Qaida.

In een van de meest recente Al Qaida-propagandadvd's gebruikt Bin Ladens terreurgroep beelden van de Nederlandse televisie om nieuwe aanhangers en zelfmoordcommando's te rekruteren in Afghanistan en Pakistan.

De dvd, die drie weken oud is en nog niet in de openbaarheid is gebracht door Al Qaida, begint met een stel gewapende Talibanstrijders die door de Afghaanse bergen lopen. Vervolgens worden beelden getoond van een groep Westerse militairen en Afghaanse regeringssoldaten die iemand in elkaar slaan. Deze beelden zijn afkomstig van de Nederlandse televisie. De ondertiteling is in het Nederlands en, rechts boven in beeld, is het logo te zien is van 'Nederland 1'.


Een begeleidende mannenstem zegt daarop, in het Pashto, de taal van de Pathanen in Noord-Pakistan en Zuid-Afghanistan: "Ze zeiden dat ze kwamen om te helpen en om het land op te bouwen, maar dit is wat de ongelovigen doen." De beelden van de Nederlandse televisie duren ongeveer een minuut, aldus Bndestem.nl.

De mannenstem zegt tevens dat 'Jihad (heilige oorlog) tegen de ongelovigen noodzakelijk is'. Het lijkt erop dat de makers van de dvd de beelden van het internet hebben geplukt. Verderop in de film - die ongeveer 25 minuten duurt - zijn nog eigen beelden te zien van taliban- en Al Qaida-aanvallen op Amerikaanse soldaten. Ook is er beeldmateriaal van een ongeveer zestienjarige Afghaanse jongen die onder begeleiding van een taliban-commandant glimlachend in een bomauto klimt en zichzelf vervolgens opblaast op een bergweg in de buurt van een Amerikaanse militaire patrouille.

Afgezien van de Nederlandse ondertiteling en het logo van Nederland 1 hebben de Al Qaidaproducenten van de dvd in de linker bovenhoek twee Al Qaida logo's gemonteerd. De eerste is een wereldbol met daaronder, in het Arabisch, de woorden 'Manba al Jihad' wat zoveel betekent als 'Bron van de Heilige Oorlog'. Direct daaronder, ook in het Arabisch, het woord: 'Al Houda' wat 'sturing' betekent of 'het volgen van het juiste pad'. 'Manba al Jihad' en 'Al Houda' zijn twee Al Qaidagroeperingen die samen met de taliban vechten in Afghanistan. Beide organisaties maken video's voor propagandadoeleinden.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2008
al-qaida taliban nederland bin laden afghanistan pakistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?