KNVB steunt sloganactie van Marokko.nl

sport
15
28 feb '08
De KNVB vindt deze sloganactie een goed initiatief van de Marokkaanse jongerengemeenschap.

Op 20 februari jl. mocht Samir Mahdaoui, naar aanleiding van de hevige rellen van Marokkaanse ‘’voetbalsupporters’’ in Tilburg, de slogans aan de heer Huizinga ( press officer van de KNVB) overhandigen die betrekking heeft op de oefeninterland pauze van 5 jaar tussen Nederland en Marokko. De KNVB heeft deze zware sanctie genomen na de chaotische taferelen van Marokkaanse ‘voetbalsupporters’ in Tilburg op 22 mei 2007 tussen Jong Nederland en Jong Marokko.

Namens Marokko.nl zijn we vanuit de community een sloganactie gestart waarom Nederland wel oefeninterlands tegen Marokko moet spelen. We willen op deze manier de KNVB laten zien dat veel leden van Marokko.nl het betreuren wat er in Tilburg gebeurde en we hopen dat de KNVB de straf van 5 jaar eventueel in overweging gaat nemen. Vanuit honderden inzendingen mocht Samir de leukste slogans, die door het redactieteam van marokko.nl zijn geselecteerd, overhandigen aan de heer Huizinga.

Voordat Samir de slogans overhandigd had, is hij de conversatie aangegaan met de heer Huizinga om samen terug te gegaan naar die ene avond van 22 mei. Ook gingen ze verder terug in de geschiedenis om te kijken wanneer bij Marokkaanse ‘voetbalsupporters’ de sport is ontstaan om lekker een potje tegen rellen na afloop van een oefenwedstrijd, benefietwedstrijd of een WK wedstrijd onder 19 jaar.

De rellen die uitbraken na een wedstrijd van (Jong) Marokko of Maroc Profs in Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Doetinchem, Utrecht, Kerkrade en Tilburg zijn bij de heren van de KNVB gegraveerd in het geheugen. Aan hand van deze harde feiten zijn ze tot de conclusie gekomen om de komende 5 jaar geen wedstrijden meer in Nederland te organiseren tussen Oranje en Marokko.

De vraag passeerde ook de revue wat de KNVB na die pauze van 5 jaar gaat doen? Als antwoord kreeg Samir te horen dat het heel moeilijk zal worden om een locatie te vinden die een oefeninterland tussen Oranje en Marokko tot zich wil gaan nemen. Niet alleen het Marokkaanse en Nederlandse elftal is dan te gast in het stadion maar ook de KNVB.

Alvorens de KNVB een betaald voetbalclub benaderd voor een oefenwedstrijd tussen Oranje en Marokko moeten ze eerst toestemming krijgen van de des betreffende burgermeester van de stad waar het stadion gevestigd zit. De burgemeester moet een aantal factoren rekening houden, namelijk met de beschikbare mankracht van de politie en eventueel van de ME, de veiligheid van kinderen die in grote getallen op de wedstrijden van het Nederlands elftal afkomen, de toeschouwers in het stadion, de veiligheid van stewards en security, maar ook na afloop van een wedstrijd is het nog niet over, want wie zorgt dan voor de rust van de openbare orde. Denk hierbij aan benzinestations die leeggeroofd worden, winkelruiten en bushokjes die ingegooid worden en het station die even in bezit is van Marokkaanse ’voetbalsupporters’.

Allerlei drempels die in de toekomst het alleen maar moeilijker maakt om wedstrijden tussen Nederland en Marokko te organiseren. Misschien moeten we na die 5 jaar nog langer wachten, omdat gemeentes het niet meer aandurven om een Marokkaanse voetbalteam uit te nodigen.

De KNVB vindt deze sloganactie een goed initiatief van de Marokkaanse jongerengemeenschap. Zij zijn blij dat veel Marokkanen publiekelijk het signaal afgeven dat ze deze de rellen en ongeregeld heden afkeuren en hopen dat deze problemen in de toekomst voorkomen worden.

Binnen de KNVB hebben ze afgesproken om deze straf niet na een jaar in overweging te nemen, omdat het allemaal nog vers in het geheugen zit .
 
Maar helaas zijn we nu op een punt beland dat we komende tijd niet meer het Marokkaanse volkslied horen in een Nederlandse stadion, Oranje het gevoel geven dat ze uitspelen in plaats van thuis, de rode vlag met haar groene ster niet meer zien wapperen in het stadion en geen Dakka Marrakchia meer horen vanaf de tribunes. Allerlei zaken die verpest zijn door Marokkaanse ‘’voetbalsupporters’’.

© MAROKKO.NL 2008
knvb marokko rellen supporters frank huizinga
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?