Marokkanen remigreren vaker als ondernemer

algemeen
0
14 aug '03

Een Marokkaan die terugkeert naar Marokko zet er meestal een huis neer van zijn spaargeld, en dat is het dan. Maar langzaam gaan ook echte ondernemers van Nederland naar Marokko.

,,In plaats van te hopen op de kruimels in Nederland kan ik hier in Marokko een flinke hap van de koek nemen,'' zegt Yitrib Akarini. Hij zit op de stoep van zijn bedrijf in zonneboilers in Tanger. In juni openden zijn Nederlandse vriendin en hij hun bedrijf, amper twee maanden later zijn ze al bijna uit de kosten. Zonne-energie in Marokko - dit zou weleens de miljardenbusiness kunnen worden waar de gewezen accountant altijd van heeft gedroomd. En dat met zo'n klein bedrijfje. ,,In Nederland is het onmogelijk om voor een ton euro zo'n bedrijf op te zetten, hier kan het wel.''

Terwijl de bedrijven van zijn Marokkaanse collega's er onverzorgd bij liggen, zitten de vriendin, een broer en een salesmanager achter de computers te werken in een Hollands-strak ingerichte bedrijfsruimte. Op de toonbank brochures in verschillende talen, waaronder Nederlands. Op de stoep een modelboiler, zodat belangstellenden ter plekke de werking ervan kunnen uitproberen.

Marokkaanse gastarbeiders laten in hun geboorteland meestal slechts huizen bouwen voor hun oude dag of ze beginnen hooguit een kruidenierswinkeltje bij hun terugkeer. Maar tegenwoordig investeren steeds meer Marokkaanse jongeren in gespecialiseerde bedrijven, zo blijkt uit een analyse van stichting Intent, die migranten-ondernemers bij hun terugkeer begeleidt. Sommige ondernemers zijn zelfs in Nederland geboren, aldus M. Joosten, een van de twee Marokko-coördinatoren van Intent in Den Haag. Tot nu toe hebben 480 Nederlandse Marokkanen een informatiepakket aangevraagd over het opzetten van een bedrijf in Marokko. De laatste tijd zijn het vooral jonge ICT'ers die zich willen oriënteren op het land van hun ouders.

Enkele tientallen hebben cursussen gevolgd bij Intent - hoe een ondernemingsplan op te stellen, een marktonderzoek te verrichten of een bedrijf te managen. Velen zijn afgehaakt en hebben de grote stap uiteindelijk niet durven zetten. ,,Uit angst voor de sociale en economische onzekerheid'', zegt Joosten.

Bron: © NRC Handelsblad

© MAROKKO.NL 2003