Een op de drie pleegt belastingfraude

economie
5
3 mrt '08
Een op de drie bezoekers van Overgeld geeft aan niet zijn hele vermogen eerlijk op te geven in box 3 van de belastingaangifte.

De door veel lezers als oneerlijk gekarakteriseerde vermogensrendementheffing krijgt dit jaar extra aandacht van de fiscus, aldus de Telegraaf. Liefst 33% van 2058 stemmers meldde de afgelopen week bij de stelling van de week op Overgeld.nl de belastingdienst dit jaar willens en wetens te gaan bedonderen.

Mocht u tot deze groep behoren, dan doet u er goed aan geen halve maatregelen te treffen. De fiscus kijkt dit jaar namelijk xtra streng naar uw aangifte in box 3, oftewel uw spaargeld, aandelen en tweede huis. De belastingdienst redeneert dat u over dit vermogen een rendement maakt van 4%, wat met de huidige spaarrentes wel heel optimistisch is gedacht. Ook beleggers heeft het het afgelopen jaar niet altijd meegezeten, zij zullen niet allemaal 4% rendement kunnen bijschrijven in hun huishoudboekje. Veel van onze lezers winden zich hierover op, een derde zegt zelfs willens en wetens de fiscus te willen bedonderen om zo aan deze 'oneerlijke' belasting te ontsnappen.

De vermogensrendementsheffing is ingevoerd in 2001. Het rendement is gesteld op 4% van het gemiddelde vermogen. Dit wordt in box 3 belast tegen een vlaktaks van 30%. Dit komt dus neer op 1,2% belasting over het gemiddelde vermogen. Ten opzichte van de oude toestand, waarbij zowel het inkomen uit vermogen als het vermogen zelf belast werd, betekent dit een aanzienlijke belastingverlaging voor vermogensbezitters met een groot inkomen.

© MAROKKO.NL 2008
belastingdienst
belastingfraude
aangifte
fiscus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?