De doodschop als trend

sport
3
4 mrt '08
Met een tackle die deed denken aan die op Arsenal-speler Eduardo van vorige week, werd Arjen Robben zaterdag grof uit het veld geschopt.

Zes weken staat de aanvaller van Real Madrid aan de kant. ,,Het lijkt op een trend, net zoals de elleboogstoot dat een tijdje was.’’

Het was zo’n aanslag die je in de jaren zeventig vaak zag, in het bijzonder op de Zuid-Amerikaanse velden, aldus het AD. Horizontaal in komen vliegen, met gestrekt been en de noppen vooruit, op knie- of enkelhoogte. Uruguayaanse verdedigers dankten er hun status aan.

Het is dat de hak van Arjen Robben zaterdagavond niet in het gras stond, anders had de aanvaller van Real Madrid zijn enkel waarschijnlijk op meerdere plaatsen gebroken. Qua uitvoering verschilde de doodschop van Recreativo Huelva-verdediger Quique Alvarez niet veel van die van Martin Taylor, vorige week op Arsenal-speler Eduardo.

Met een ingescheurde enkelband kwam Robben er op het eerste oog, hoe cynisch ook, nog genadig vanaf. Alvarez werd resoluut uit het veld gestuurd, het slachtoffer moest zich al snel laten vervangen.

Zogenoemde doodschoppen zijn van alle tijden, maar de aanslagen op Robben en Eduardo doen vermoeden dat een nieuwe trend is gezet. ,,De tackle óver de bal heen, met gestrekt been, dat zag je vroeger bijna niet,’’ aldus scheidsrechter Roelof Luinge, sinds 1984 actief in het betaald voetbal.

,,In sommige periodes steken bepaald soort overtredingen opeens de kop op. Zo heb je dat ook met de elleboogstoot gehad, een paar jaar geleden. Gelukkig hebben we dat enigszins in kunnen dammen, door er streng tegen op te treden.’’

Nadat de wereldvoetbalbond FIFA in de jaren negentig de aanval opende op de toen populaire ‘tackle van achteren’, lijken snelle dribbelaars weer vogelvrij. Ibrahim Afellay gaf deze week toe soms bang te zijn voor de talloze aanslagen op zijn benen. Geen speler in Nederland wordt vaker geschopt dan de frêle PSV’er.

,,Als scheidsrechters dienen we er heel attent op te zijn, maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij de spelers,’’ vindt Luinge. ,,Zij moeten ook beseffen dat ze het voetbal schade berokkenen met dit soort overtredingen. Ik hoop dat het snel ophoudt, net als die rare opstootjes die je tegenwoordig zo vaak ziet. Ook die zag je vroeger veel minder.’’

Robben is al langer een populair doelwit bij brute verdedigers. De Groninger mag dan berucht zijn om zijn schwalbes, de aanvaller werd ook vaak genoeg voluit geraakt. Manchester United-verdediger Wes Brown schopte Robben in zijn Chelsea-tijd al eens letterlijk over de zijlijn, in de FA Cup Final van 2007. Afgelopen weekeinde bood Quique Alvarez al snel zijn excuses aan, maar de tackle van de Spanjaard oogde niet bepaald als een ongelukje.

,,Ik hoop dat hij heel lang geschorst wordt,’’ verzuchtte Robben, zwaar aangeslagen over zijn zoveelste fysieke tegenslag. Na zijn transfer naar Chelsea in 2004 was Robbens lijst met blessures even lang als divers. De voetballer onderging een knieoperatie en ondervond last van zijn kuit, hamstring, enkel, achillespees en voet. Sinds zijn komst naar Madrid raakte hij voor de vierde keer geblesseerd, uitgerekend in een periode dat hij eindelijk weer de oude leek te worden.

Robben oogde de laatste weken steeds fitter en speelde vorige week in de Champions League uitstekend tegen AS Roma. Volgens zijn club Real Madrid is de aanvaller zeker zes weken uit de roulatie, maar de exacte schade moet nog worden opgenomen. Als de zwelling op zijn enkel is verdwenen, moet een MRI-scan duidelijkheid geven.

http://nl.youtube.com/watch?v=4_mQ132pOHw

© MAROKKO.NL 2008
arjen robben
real madrid
doodschop
gebleseerd
eduardo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi