’Humanitaire situatie Gaza slechtst sinds 1967’

buitenland
3
6 mrt '08
De Israëlische minister van defensie Ehud Barak heeft het rapport verworpen

De humanitaire situatie in de Gazastrook is sinds 1967, toen Israël het gebied annexeerde, nog nooit zo zorgwekkend geweest als nu.Dat zeggen acht Britse mensenrechtenorganisaties donderdag in een alarmerend rapport. Meer dan 1,1 miljoen inwoners van de Gazastrook zijn afhankelijk van voedselhulp en de werkloosheid raakt er de 40 procent, stelt het rapport. Door de vele stroomstoringen, soms tot twaalf uur per dag, functioneren ziekenhuizen ondermaats. De volksgezondheid loopt tevens gevaar doordat de waterleiding en riolering nagenoeg afgeschreven zijn. Dagelijks wordt tegen de vijftig miljoen liter vervuild water in zee gedumpt.

Israël heeft de Gazastrook hermetisch afgesloten van de buitenwereld en laat slechts het hoogstnodige de grens passeren. Amesty International, een van de organisaties achter het rapport, zegt dat Israël als bezettende macht de verantwoordelijkheid heeft om de inwoners van de Gazastrook te voorzien van voedsel, schoon drinkwater, elektriciteit en medische zorg.

Israël brengt daar tegen in dat die verantwoordelijkheid verviel toen het zich in 2005 uit het gebied terugtrok. De Israëlische minister van defensie Ehud Barak heeft het rapport verworpen, en zegt dat Hamas, die over de Gazastrook regeert, de veroorzaker is van de ellende.

© MAROKKO.NL 2008
gazastrook palestina israel ziekenhuizen mensenrechtenorganisaties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?