Steeds meer moslima's in de zorg

algemeen
66
7 mrt '08
Thuiszorg InHolland uit Haarlem profileert zich op het gebied van islamitische thuiszorg.

Ooms en tantes vonden het maar niets dat Fatma Ozbeck verpleegster wilde worden. Een maagd die vreemde mannen wast, dat kon onmogelijk Allahs wil zijn. Ze hadden een totaal verkeerd beeld van de zorg, zegt het meisje (18). "Alsof ik in het ziekenhuis alleen maar geslachtsdelen was."

De patiënten die ze in de rolstoel helpt, medicijnen geeft en op de po zet, zijn zíek, benadrukt ze: "Ze hebben verzorging nodig en kijken echt niet verlekkerd naar me." Fatma loopt stage in het Haagse HagaZiekenhuis en draagt een hagelwit hoofddoekje. Ze houdt zich aan de koranwetten. Al denken sommige geloofsgenoten daar door haar beroep anders over. "Dat is vaak de opvatting van hun ouders, niet die van Allah. In mijn moskee zien ze me als engel. Ik help de zieken."

Toch realiseert niet iedereen die zich bij de verpleegopleiding meldt, dat het vak heel fysiek is, ervaart Anoushka Boers. Zij helpt studenten van het Haagse ROC Mondriaan aan stageplaatsen. "Onlangs wilde een meisje de zorg in, maar vanwege haar islamitische geloof kon ze geen hand geven aan een man. Zoiets kan dus niet, als verpleegkundige moet je je aan patiënten voorstellen." Ieder jaar valt wel een leerling af vanwege het geloof, zegt ze. "Voor haar zoeken we dan een andere passende opleiding."

Een ander meisje leerde tijdens het intakegesprek op school dat mannen wassen erbij hoorde. "Zij wilde eerst de imam spreken. Die heeft uitgelegd dat als het voor je beroep is, de handelingen niets met begeerte te maken hebben en prima zijn. Nu wordt ze alsnog verpleegkundige." Overigens vinden niet alleen islamitische leerlingen het eng om bijvoorbeeld een oude man te wassen, zegt Boers, "Dat vinden ze allemaal."

Verpleegsters, verzorgenden, dokters- of apothekersassistenten met een hoofddoek, je ziet het volgens Boers steeds vaker. "Gelukkig, we hebben veel jonge mensen hard nodig. Iedereen die hier zijn diploma haalt, heeft een baan."

Thuiszorg InHolland uit Haarlem profileert zich op het gebied van islamitische thuiszorg. Directeur Ernst Blok heeft ook veel islamitische vrouwen in dienst. Het wassen of aankleden van mannelijke cliënten mogen de vrouwen van hem weigeren. Dan gaat een ander. "Ze staan onder enorme druk van hun gemeenschap", legt hij uit. "Ook als de vrouwen er zelf misschien geen problemen mee hebben, dan doen ze het toch niet. Ik moet de eerste islamitische vrouw die daar lak aan heeft nog tegenkomen."

Niet alleen de eigen omgeving, ook autochtone patiënten in de gezondheidszorg reageren niet altijd prettig, aldus Bndestem.nl.

Om die redenen vragen sommige huisartsen de opleiding niet alleen maar stagiaires met hoofddoek te sturen, zegt Boers. "Niet vanwege hun eigen opvattingen maar die van hun patiënten." "Patiënten vragen altijd waarom ik een hoofddoekje draag", vertelt Fatma. "Maar ik leg het liever uit dan dat ze de verkeerde ideeën krijgen. Wel moet ik extra mijn best doen om vrolijk en opgewekt over te komen. Met een hoofddoek denken ze automatisch dat je heel streng bent."

Toen Fatma een oude vrouw in een verpleeghuis had verschoond, hoorde ze de dame mompelen 'die rottige Turkse verpleegsters, ik haat ze allemaal'. "Het was naar, ik deed zo mijn best", zegt Fatma, "Ik vroeg haar wat ze van mij wilde. Toen bood ze haar excuses aan. Ze bleek best aardig, maar ze had een slechte ervaring gehad met haar allochtone buren."

Ineke Dekker van het ROC van Amsterdam leidt veel vrouwen op tot verzorgende, waaronder ook veel moslima's. "Die brengen iets extra's mee, ze hebben vanuit hun cultuur echt respect voor oudere mensen."

Vrouwen die geen mannen mogen wassen, kunnen niet tot de opleiding worden toegelaten, zegt collega Riet Both, "Als je met weinig collega's op een afdeling staat, moet toch iedereen mannen wassen." Met de islamitische vrouwen die daartoe bereid zijn gaat het heel goed, vertelt ze, "Alleen speelt soms een ander probleem. Als de vrouwen eenmaal lekker aan het werk zijn, vinden hun echtgenoten het soms toch minder geslaagd. Die hebben liever dat hun vrouw thuis blijft. Een enkeling haakt dan alsnog af."

Het is een gevecht, vat Dekker samen, dat vrouwen die emanciperen nu eenmaal moeten leveren. "Hier was de situatie veertig tot vijftig jaar geleden ook zo." Ze hoopt dat haar leerlingen doorzetten, "We staan om hun hulp te springen."

Fatma peinst er niet over om haar beroep op te geven voor de gunsten van een man. "Ik heb hier zo hard voor gewerkt. Ik zal hem uitleggen wat het vak precies inhoudt, maar daarna past hij zich maar aan."

© MAROKKO.NL 2008
moslima zorg fatma ozbeck ziekenhuis roc mondriaan ernst blok
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?