Karzai wil einde aan gedwongen huwelijken

buitenland
0
8 mrt '08
Meer dan 80 procent van de Afghaanse vrouwen is uitgehuwelijkt .

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft vandaag zijn landgenoten opgeroepen om minderjarige meisjes niet meer uit te huwelijken aan mannen die veelal tientallen jaren ouder zijn.

Op een bijeenkomst in Kabul ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag waarbij driehonderd vrouwen aanwezig waren, zei Karzai ook dat meisjes onderwijs moeten kunnen krijgen. Afghaanse meisjes mochten niet naar school tijdens het Talibanbewind van 1996 tot 2001.

Meer dan 80 procent van de Afghaanse vrouwen is uitgehuwelijkt en bijna twee derde van hen is getrouwd voor de wettelijk toegestane leeftijd van zestien jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties, aldus Nrc.nl.

Vorig jaar op 8 maart deed Karzai eenzelfde oproep, maar sindsdien is er nauwelijks iets veranderd. Hij deed wederom een beroep op stamhoofden, geleerden en andere invloedrijke personen.

Onder het Talibanregime mochten vrouwen uitsluitend in een allesbedekkende boerka hun huis verlaten, en ook dan alleen maar in begeleiding van hun man of een andere mannelijke verwant. Vrijwel alle vrouwen mochten niet meer werken en meisjes mochten geen opleiding meer volgen. Sommige Afghaanse families, met name op het platteland, zien niet de noodzaak van onderwijs voor meisjes.

De Taliban is eind 2001 verdreven. De nieuwe grondwet geeft vrouwen dezelfde rechten als mannen.

Enkele vrouwen verzochten Karzai tijdens de bijeenkomst een einde te maken aan het geweld in het land. ,,Geef ons vrede, we verliezen onze echtgenoten, zoons en broers'', aldus Setara Achekzia. ,,We willen vrede, we willen veiligheid'', zei Ramzia, die haar man en broer verloor bij een aanslag in Kandahar.

Onderwijl gingen ruim duizend vrouwen de straat op in Kandahar om Karzai te vragen om vrede. Onder hen was Karzai's moeder.

© MAROKKO.NL 2008
karzai afghanistan vrouwendag huwelijk kandahar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi