Homoseksuele asielzoeker moet het land uit

algemeen
118
11 mrt '08
De Raad van State heeft het hoger beroep van een homoseksuele Iraanse asielzoeker dinsdag ongegrond verklaard.

 De man had bezwaar gemaakt tegen het afwijzen van zijn asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie. Als de man wordt teruggestuurd naar Iran, wacht hem waarschijnlijk de doodstraf.
De Raad van State heeft zijn bezwaren afgewezen omdat de man eerder in Groot-Brittannië een asielaanvraag heeft gedaan. Ook daar werd hij afgewezen. Voor Groot-Brittannië is de homoseksualiteit van de Iraniër geen reden om de jongen een verblijfsvergunning te geven, aldus Nu.nl.

Volgens Europese wetgeving is het eerste land waar iemand een asielaanvraag doet verantwoordelijk voor de behandeling van zijn procedure. De 19-jarige Iraanse jongen zit momenteel vast in een uitzetcentrum.

D66-parlementariër Boris van den Ham gaf de zaak flink wat media-aandacht door Kamervragen over de tiener te stellen. Staatssecretaris Albayrak van justitie meldde toen dat zij er op vertrouwt dat het Verenigd Koninkrijk de man niet zal uitwijzen als zijn leven in gevaar is.

Voorzitter Frank van Dalen van homobelangenorganisatie COC reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State. "De wetgeving is duidelijk", snapt hij. "Maar we rekenen er wel op dat de Nederlandse regering maximale druk op Engeland gaat zetten om op deze jongen de Nederlandse regels toe te passen."
Verantwoordelijkheid

Volgens Van Dalen is de kans dat de jongen in Iran wordt gedood vanwege zijn geaardheid zeer groot. "In zo'n geval als dit kan Nederland zich niet achter procedurele regeltjes verschuilen. We moeten onze verantwoordelijkheid durven nemen."

© MAROKKO.NL 2008
asielzoeker iran raad van state justitie homo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?