Matig Ajax eenvoudig voorbij Willem II

25
16 mrt '08
Ajax heeft zonder overdreven inspanning een zege op Willem II geboekt.

De Amsterdammers kwamen in eigen huis met 0-1 achter, maar wonnen uiteindelijk met 4-1. Luis Suárez was met drie treffers de grote man. Ajax leek in de beginfase van de wedstrijd al met het hoofd bij de komende ontmoeting tegen PSV. De ploeg acteerde slordig en in een veel te laag tempo. Ajax moest in de achttiende minuut zelfs toestaan dat Frank Demouge namens Willem II de openingstreffer maakte. De lange spits stond tussen Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen, maar kon op aangeven van Said Boutahar toch raak koppen (0-1).

Kenneth Perez leidde tien minuten later de gelijkmaker in. De Deen moest op de bank beginnen omdat trainer Adrie Koster de voorkeur gaf aan Siem de Jong als aanvallende middenvelder. Perez verscheen in de dertiende minuut alsnog in het veld omdat Gabri wegens een blessure niet meer verder kon.

Perez trapte een hoekschop zo goed dat het voor Klaas-Jan Huntelaar eenvoudig was om alweer zijn 27e competitietreffer te maken. Maikel Aerts stond toen al niet meer onder de lat bij Willem II. De doelman raakte zwaar geblesseerd tijdens een duel met Jan Vertonghen en verliet per brancard het speelveld. Hij werd vervangen door Kenneth Vermeer, die door Ajax aan Willem is verhuurd.

Willem II incasseerde voor rust nog twee tegenvallers. Verdediger Frank van der Struijk blesseerde zich tijdens een kopduel zo ernstig dat hij eveneens niet meer op eigen kracht het veld kon verlaten. Ajax kwam in de eerste helft ook nog op voorsprong. Doelman Vermeer kwam eerst nog goed weg toen Huntelaar de lat raakte en Perez even later een enorme mogelijkheid miste. Hij was in de 45e minuut echter kansloos op een doelpoging van Suarez (2-1).

De aanvaller uit Uruguay mocht van trainer Koster voor het eerst in vijf duels weer eens in de basis beginnen. De smaakmaker van de openingsfase van het seizoen belandde op de bank omdat de interim-trainer van Ajax de voorkeur gaf aan een versterkt middenveld met Urby Emanuelson op de linkerflank.

Kennedy Bakircioglü en Deen Dennis Rommehdahl presteerden de afgelopen weken echter zo matig dat Suarez het eens als rechtsbuiten mocht proberen. De aanvaller greep zijn kans besliste in de 51e minuut na een schitterende actie de wedstrijd: 3-1. Suarez scoorde vlak voor tijd voor de derde keer en stelde zich nadrukkelijk kandidaat voor een basisplaats woensdag in de uitwedstrijd bij PSV.

Trainer Koster moet waarschijnlijk langer puzzelen over zijn beste middenveld voor het duel met de landskampioen PSV. Van alle middenvelders die in actie kwamen tegen Willem II, scoorde alleen Urby Emanuelson een ruime voldoende. Siem de Jong speelde onopvallend en raakte in de slotfase ook nog geblesseerd. Edgar Davids, die werd vervangen door Rasmus Lindgren, en invaller Kenneth Perez konden helemaal niet overtuigen. Het is voor Koster en Ajax te hopen dat Gabri op tijd fit is voor het duel waarin de Amsterdammers het verschil tot een punt willen terugbrengen.