'Rwina' op Vlaamse zender VRT
'Rwina' betekent letterlijk 'chaos', en dat is zo'n sketchprogramma altijd ook wel een beetje.
24 March 2008
lifestyle

Naast gehandicapten zijn ‘de allochtonen', voor zover die groep bestaat, van de minst zichtbare groepen op de Vlaamse televisie. Als ze al eens in beeld komen, is het negatief: omdat een allochtoon iets uitgestoken heeft of een hoofddeksel moet afzetten. De integratie van ‘allochtonen' in het televisiewereldje verloopt stug: onderhand zijn er enkele journalisten en met Sandrine ook één omroepster. In soaps zijn ze nog zwaar in de minderheid en een minderheid van die minderheid vertoont géén ‘typisch' gedrag. Tijd voor actie, vonden ze bij VRT, en met het Rwina-project in Mechelen vonden ze de geschikte groep om daar verandering in te brengen. De nieuwe en oude Belgen bedachten, schreven en vertolkten de sketches.

‘Rwina' betekent letterlijk ‘chaos', en dat is zo'n sketchprogramma altijd ook wel een beetje. Het gaat van de hak op de tak, herneemt soms een sketch of verwijst ernaar. Het thema van de eerste aflevering, in een reeks van vijf, was ‘toekomst'. Jongeren die denken aan toekomst, denken vooral aan een opleiding en/of werk. Ronduit de zwakste sketch was die waar de jongeren één voor één de kijker toewerpen wat ze later wil worden. Het werkte niet om een duidelijke reden: de acteurs zijn onervaren. Hun vaak relatief zwakke pointe kon niet worden rechtgetrokken door overweldigend acteertalent. Ook in de meeste andere sketches bleef je (een beetje) zien dat de onwennigheid nooit helemaal uitging. Feit is wel dat de andere sketches een pak beter waren, waardoor je de onzekerheid van de acteurs ging vergeten en meegesleept werd door de humor.

Want Rwina was verrassend grappig, al moeten we niet onnozel doen: natuurlijk hebben we beter gezien. Maar slechter ook, en in rekening brengende dat de meerderheid een minderheid aan ervaring heeft, is dat geen echt slechte prestatie. Bovendien is de humor subtiel, speelt met vooroordelen of clichés of zet die net op zijn kop. Allemaal geen dingen die een schaterlach uitlokken, maar een gemeend lachje kan er zeker wél af, aldus cuttingedge.be.

Rwina is het perfecte uithangbord om op een speelse, humoristische manier enkele denkwijzen in vraag te stellen. Geen verbloeming, geen ontkenning, geen uitvergroting. Wel kleinschalig, sympathiek, grappig en charmant. Geen programma dat een nieuwe stroming zal teweeg brengen, maar in sommige rivieren wel een steentje kan verleggen.

Vanavond om 21:20 op Belgie Eén.

rwina belgie vrt allochtonen sketches
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi