Syrië stuk rustiger na deadline wapenstilstand

buitenland
4
12 apr '12
In Syrië is donderdagochtend de deadline voor het ingaan van een bestand verstreken.
Activisten melden dat het rustig was in plaatsen waar het regeringsleger de afgelopen tijd zware aanvallen heeft uitgevoerd op haarden van de oppositie. Het regime van president Bashar Assad liet Syrië-gezant Kofi Annan woensdag weten dat vanaf donderdag 06.00 uur een eind zou komen aan de strijd. Het regime behield zich wel het recht voor om zichzelf te verdedigen tegen 'terroristen' die achter de opstand in het land zouden zitten.

Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten deelde mee dat het in de centrale provincies Hama en Homs, de noordelijke regio's Idlib en Aleppo, de hoofdstad Damascus en omgeving, alsook in Daraa in het zuiden en Deir el-Zour in het oosten rustig was. Een activist in Homs, Tarek Badrakhan, zei dat er sinds woensdagavond 22.00 uur geen beschietingen meer hadden plaatsgevonden, maar dat er donderdag nog wel legervoertuigen in de straten stonden.

Het Vrije Syrische Leger heeft laten weten dat het zich ook aan het bestand zal houden. Maar de oppositie is niet bijzonder goed georganiseerd en de vrees bestaat dat sommige groepen zullen proberen van de chaos gebruik te maken om eigen plannen door te zetten. Verder heeft het regime ook andere middelen dan het leger achter de hand om zijn macht te doen gelden, zoals de shabiha-milities en de veiligheidsdiensten.

In het plan van Annan moet de wapenstilstand worden gevolgd door de komst van een waarnemersmissie en onderhandelingen tussen de regering en de oppositie over politieke hervormingen. De dertien maanden oude opstand tegen het regime van Assad heeft aan minstens negenduizend Syriërs het leven gekost.
© NOVUM 2012
syrië
assad
annan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
afrika cup
donald trump
can 2019
teheran
caf
syrië
egypte
washington
terrorisme
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
spanje
politie
eredivisie
mohammed vi
hervé renard
rabat
daesh
hakim ziyech