Marokkanen echt vaker verdacht van misdrijf

algemeen
260
18 mei '10
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni heeft De Pers extra oog voor mooimakerij, halve waarheden, leugens en fabeltjes.
Wat is de bewering?
'Veertig procent van alle bijstandsuitkeringen gaat naar niet-westerse allochtonen. Marokkanen in Nederland zijn vijf keer vaker verdachte van een misdrijf dan autochtonen.'

Wie zegt dat?
PVV-leider Geert Wilders.

Waar zei hij dat?
In het nieuwste verkiezingsspotje van de Partij voor de Vrijheid, dat sinds 10 mei online is en op tv te zien is in de zendtijd voor politieke partijen.

Wat is waar?
D66-leider Alexander Pechtold roept het naar eigen zeggen al drie jaar: 'Geert Wilders is een racist en extreem-rechts.' In januari begon een proces tegen de PVV-leider, die verdacht wordt van groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Volgens het Amsterdamse gerechtshof zijn er voldoende aanwijzingen dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Maar hoe zit het met de uitspraken van de PVV-voorman in het meest recente spotje? Berusten ze op waarheid? Of plaatst Wilders niet-westerse allochtonen, en Marokkanen in het bijzonder, ten onrechte in het verdomhoekje?

Navraag bij het ministerie van Justitie leert dat Marokkanen in Nederland inderdaad veel vaker verdachte zijn van een misdrijf dan autochtonen. 'Meestal wordt gesteld dat dat vijf a zes keer zo hoog is', beaamt woordvoerder Ivo Hommes. Het is dus nog een tikkeltje vaker dan de PVV-leider in het spotje stelde.

Ook gegevens van de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam - waar sinds 2002 de etniciteit van verdachten wordt geregistreerd - wijzen in die richting. Hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk onderzocht hoe groot de kans is dat iemand van 24 met de politie in aanraking is geweest als verdachte van het plegen van een of meerdere delicten. 'Het gaat daarbij om serieuze misdrijven, niet om het rijden door rood licht', aldus Bovenkerk bij zijn afscheidsrede in de zomer van 2009.

Lees hier verder
tweede kamerverkiezingen de pers geert wilders marokkanen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
migranten
spoorwegongeval
genoa cfc
syrië
algerije
vn
moord
vrouwen
ayoub el kaabi
rs berkane
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
wk 2018
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
politie
frmf
agadir
amsterdam